2013. október 30., szerda

Parapszichológia





A legtöbb emberben megjelenik egy kép, egy gondolat vagy érzés, ha meghallja ezt a szót: parapszichológia. Varázslás.. ufók, szellemek...kanálhajlítgatás és más megmagyarázhatatlan jelenségek...

Nézzük meg egy kicsit közelebbről, hogy mekkora a valóságalapja ezeknek a sztereotípiáknak.

Mi is a parapszichológia valójában?
A görög eredetű szóösszetétel jelentése a következő: para - mellett vagy túl valamin, illetve pszichológia – lélektudomány.

Maga a szakterület a küszöb alatti érzékelési formákkal és jelenségekkel foglalkozik, és az ember mentális képességeit veszi igénybe a jelek felismeréséhez, vizsgálatához, megértéséhez, leírásához.

A parapszichológus a pszichikum mindennapi normától eltérő megnyilvánulásait veszi górcső alá. Ezeket gyűjtőnéven ESP-nek, extraszenzoriális percepciónak nevezzük. Magyarul érzékeken kívüli észlelés a hivatalos fordítása. Nevéből adódóan túlmutat az öt hagyományos érzékszerven, s így nem csak anyagi struktúrákra vonatkozik, hanem a "nem anyagira" is, például más emberek gondolataira. Az ESP nem függ az általános értelemben vett tértől és időtől. Ezen tulajdonságai alapján a parapszichológusok pszi-energiának nevezték el azt az erőt, amely mind a fizikai, mind a gondolati vagy más néven a tudat szintjén megnyilvánuló kölcsönhatásokkal kapcsolatba képes lépni. Az ESP rejtetten mindenkiben ott szunnyad, s bizonyos élethelyzetekben deja-vu, megérzés, telepátia formájában megmutatkozik. Például olyan érzésünk van egy idegen helyen, mintha már jártunk volna ott. Vagy csörög a telefon, s tudjuk azt, hogy ki van a vonal túlsó végén.

A parapszichológus...
szellemi gyógyító, aki nem orvosi értelemben gyógyít , hanem holisztikusan.
A parapszichológus kutató is lehet, aki kutatja az ismert és ismeretlen világ határmezsgyéjét,
azzal a nem titkolt szándékkal, hogy segítsen embertársainak, segítsen nekik gyógyulni,segítsen a párkapcsolati,a munkahelyi problémáik megoldásában és sok minden másban."
Mi a parapszichológia?
A parapszichológia egy alternatív tudományág, mely a pszichológia vagy lélektan melletti tudományt jelöl. A pontos definíció szerint „a parapszichológia olyan tudomány, amely az élőlény (a tudat) és tárgyi környezete olyan kölcsönhatásait vizsgálja, melyeket nem az ismert fizikai hordozók közvetítenek”.

A parapszichológia fő vizsgálati körébe tartoznak:

testenkívüli élmények
halálközeli élmények
telepátia
tisztánlátás
prekogníció
pszichokinézis
pszichotronika

Elöljáróban annyit, hogy a telepátia, a tisztánlátás és a prekogníció a testi érzékszerveken túl működő információszerző képességnek különböző megnyilvánulási módjai, a pszichokinézisnél és a pszichotronikánál már az aktív, kifelé áramló pszi-tevékenység jelenik meg.

A hagyományos orvoslás már nem nyújt teljeskörű biztonságot a mai kor emberének ,s így nem véletlen, hogy a holisztikusabb szemléletű módszerek egyre jobban előtérbe kerülnek a gyógyítás terén, melyek az egyént nem csak a testi oldalról veszik szemügyre,hanem a test-lélek-szellem hármas egységében vizsgálják.

Az egészségügyi és lelki problémák mindig valamilyen üzenetet hordoznak a beteg számára, melynek feltárásában, dekódolásában és energetikai hátterének rendbe tételében is segítséget tud nyújtani egy jól képzett parapszichológus.

A jelenleg érvényben lévő orvosi betegségmodellek eléggé behatárolják és úgymond előre rögzítik egy-egy betegség lehetséges lefolyását és időbeni kimenetelét. Nem könnyű feladat ebből az általánosan elfogadott viszonyítási rendszerből kitekinteni, de csak rajtunk múlik, hogy mennyire engedjük át szubjektív valóságunk szűrőjén azt, hogy mit tartunk lehetségesnek, s mit nem.

Az esetek többségében a tünetek eltüntetésével maga az alapprobléma nem oldódik meg, ugyanis a mögötte megbúvó érzelmi-gondolati góc tisztítását is el kell végezni. Ehhez nyújtanak módszereket a holisztikus szemléletű terápiák.

A parapszichológia megerősíti a legtöbb vallási rendszer alapjait, nevezetesen, hogy a fizikai világon kívül létezik egy másik világ, melynek különös jelentősége van a mi világunkra nézve. A tudomány sok kérdésre választ adott, sok rejtélyt eloszlatott, de éppen azokat a kérdéseket nem képes megválaszolni, amelyek a legnagyobb hatással vannak az ember életére.

Mit vizsgál a parapszichológia?
A parapszichológia vizsgálatának tárgya az emberi psziché -elme és a fizikai környezet közötti kapcsolat. A prapszichológia azokat a jelenségeket vizsgálja, melyek látszólag a tér és idő ismert korlátaitól függetlenül léteznek. Ezeknél a jelenségeknél megfigyelhető a tudat-elme belső világunk, és a fizikai világ -anyag közötti határvonal elmosódása. A parapszichológiai jelenségek vizsgálata során az figyelhetjük meg, hogy szubjektív belső világunk és az objektív külső világunk nem különálló, hanem szervesen összefüggő rendszert alkot. Tudatunk belső történései, elvárásaink hatnak a külvilágra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése